2016/08/16

Kő vagy tégla? - késhegyre menő viták

Öreg ember fogai bizony tönkremennek.

Egy idő után már nem is javíthatók - az elpusztult öreg fogakat bizony kidobják, és helyébe műanyag fogakat ültetnek.
Azzal is lehet rágni - talán még jobban is - nem fáj, nem érzékeny, nem megy tönkre, ellenálló, korszerű... de hát, ugye, mégsem az igazi...

A verőcei ház most ilyen műfogsort kap.




Nem így akartuk - de a tervezőnk ragaszkodott hozzá.
A homlokzati kőfalat - igaz, terméskő burkolattal - de mégiscsak téglafalra cseréltük.
Korszerű, modern, csupa jó tulajdonságokkal... de nekem mégsem az igazi félméteres robosztus, a maga anyagszerű szépségével magával ragadó természetes kőfal,
(még szerencse, hogy a többi fal marad.. )




Valahogy nagyon rosszul kommunikálunk a tervezővel. 


Mi igazi terméskő falat akartunk.
Számunkra csak most, menet közben derül ki hogy ő viszont kezdetektől ebben gondolkodott.  A magunk fajta kisembernek elérhető módon (értsd: költséggel) más megoldás nem jöhetett szóba - állítja kitartóan.

Több alkalommal is komoly csatákat vívtunk emiatt.
Kezdetben úgy értettem az érvelését, hogy kevesli a rendelkezésre álló kőmennyiséget.
Később nagy nehezen meggyőzött, hogy belül mindenképp kell egy tégla-bélés, és valójában ez lesz a teherhordó szerkezet. Mintha a fogunk húznák (hogy a párhuzamnál maradjunk :) ), nagyon nem tetszett az ötlet. Mi belül is látszó követ akartunk. Nagy nehezen mégis belementünk.
Aztán megépült a téglafal. "Úgy látszik, ezt a kabátot a béléssel kell kezdeni varrni" - gondoltuk, ebbe igazán nem szólhatunk bele.
Végül elkezdődött a kőrakás. ... még a húszas téglafalnál is vékonyabb rétegben...






És itt megint elszakadt a cérna... több elkeseredett, álmatlan éjszaka következett, késhegyre menő viták... majdnem összevesztünk a tervezővel, kivitelezővel... (Nagyon nem szerencsés, hogy kettő gyakorlatilag ugyanaz - szakmailag ütőképes módon senki nem képvisel!)

Végül mégis kiegyeztünk.

Belülre is terméskő burkolatot rakunk (majd egyszer), így meglesz a kívánt falvastagság, meglesz a kívül-belül látszó kő, meglesz a terméskő hőtartása, a téglának köszönhetően pedig a korszerű hőszigetelés.
Kell ennél ideálisabb megoldás?




De meg kell hagyni - szépen dolgozik a kőműves. Szép kövekből szép felületet készül, szépen tartja a fal síkját is. Reményeink szerint nagyon jól fog kinézni.







 
     







A vénasszonyok nyarának hosszú, aranyló hétvégéin elvileg már a tetőteraszon fogjuk kipihenni a kert rendbehozásának fáradalmait.. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése