2019/03/18

Tavasz


Igen, azt hiszem, most már tényleg megérkezett a Tavasz.

Már nagyon vártuk!

Mikor két hete itt jártam, még alig volt jele....  Hidegen és szürkén aludt az erdő -  csak a tavalyi avarból kikandikáló hóvirágok jelezték, hogy hamarosan ébredezni fog.


De még most is... .
...két napon át csak fagyoskodtunk, fát vágtunk, fűtöttünk, mire aztán a harmadik napon végre felsütött a nap, és ettől egyszerre meleg tavasz lett az erdőn. Az avarban mindenfelé apró virágok bújtak elő, az aranyeső ágain apró sárga csillagok bátortalankodtak, s a kert felett pedig néha átlibegett egy-egy korai lepke.  
A villanegra oldalában még ott vannak a téli favágás nyomai -  de felette már aranyban tobzódik a som.


  

A márciusi ünnepek (immár tradicionálisan) a tavaszi verőcei teendők és tervezgetések ünnepe. Korán van még - alig-alig mozdul az erdő, a rovarvilág - ilyenkor kell lekenni a faházat a lódarazsak távol tartására - ha elhanyagoljuk , ezek sárga-fekete-csíkos goromba társbérlők nyáron nagyon meg tudják keseríteni az életünket.

És a kert!
Túlélte a telet Dani Fája? Milyen lesz idén a sziklakertünk?
És vajon lesz valami az ősszel eldugott virághagymákból?


Most, hogy kisütött a nap, egyszerre úgy éreztük, van minek örülnünk. A fűben, avarban itt is, ott is bújnak elő a tavaszi hagymás virágok. Azok is, amik évek, évtizedek óta itt élnek, de azok is, amiket tavaly hoztunk. Sőt...!  volt,  ami tavaly előtt került ide, és tavaly hiába vártuk, hogy előbújjon!

A kis platánfának még nagyon korán van - de ágvégein mintha apró rügyek jelentek volna meg. Úgy tűnik, megered - még néhány hét, és kiderül, mennyire fog kizöldülni.




A virágágyásban - nézd csak! - itt is, ott is apró levélkék bújnak ki az ősszel eldugott hagymákból.



Az ágyás végében krókusz. Egynek már szép mélykék virágja nyílik... de mellette a földben bújik a többi is. A meleg tavaszi napsütésben (ha nem látnám, el sem hinném) szó szerint óráról órára nőnek, nyílnak!







A sziklakertünk is ígéretes. Megindultak a tavalyi növénykéink, párom pedig áttelepített ide néhány erdei vadvirágot is:

  

Igazán megérdemli ez a terasz, hogy rendbe tegyük! Kihordjuk hát róla a tavalyi avart, megigazítjuk az ágyások megviselt szélét - most már jöhet az igazi tavasz! 



Délre már kifejezetten meleg van. Jól esik a tetőteraszon leülni, megebédelni.



Éhes vagyok mint egy farkas. Nem is csoda... órák óta folyik a kemény földmunka. A két nagy terasz között lépcső készül, (ne kelljen körbe mennünk a két veteményes között) A felázott agyag  persze nehéz és ragaszkodik az ásóhoz, az odacipelt termésköveket pedig napestig forgathatom, sosem állnak tökéletesen ...Sötétedik már, menni kellene, abba kell hagynom... pedig még mindig hiányzik néhány lépcsőfok... 



Na nem baj,, legközelebbre is kell valamit hagyni :)


1 megjegyzés:

  1. Szépek a virág fótók igéretes -tavaszias a kép örülök hogy meguszta a viharokat-esőt-havat-vadakat a birtok .Az utolsó képen már látszik a nap vége.

    VálaszTörlés