Tervezőt keresünk

a ház felújításához / átalakításához

Verőce külterületén, Magyarkút irányában a Borbély-hegyen lévő lejtős telek a rajta álló épülettel a tulajdonomba került.
A 1790 m2 telken több mint száz éves, részben terméskőből, részben fából készült, igen  rossz állapotú ház áll. A házban nincs víz, szennyvízelvezetés. A villany be van kötve.
Közvetlenül a  főépület mellett kisebb (kb 6 m2) melléképület áll, mely szintén terméskőből épült, hullámpala fedi. Ez az épület jó állapotó, falai hibátlanok, szárazak, épek és stabilak.


A valaha szebb napokat látott elhagyott nyaraló ötven éve a család tulajdona - e fél évszázad alatt a családtörténet fontos része lett, szoros érzelmi szálakkal kötődünk hozzá.

Ezért szeretnénk a rendelkezésre álló anyagi keretek között megmenteni, működőképesen tartani, és lehetőség szerint fejleszteni is azt.

Keressük a megoldást az épület megmentésére /  átalakítására / bővítésére.Alapkoncepció


  • A felújított / új épület legyen a vidék arculatába illeszkedő, jelenlegi ház stílusát, karakterét megörző megjelenésű.
  • Elsődlegesen családi nyaralóként biztosítsa egy középkorú házaspár  aktív pihenését,  de szükség esetén néhány szállóvendég elhelyezését is tegye lehetővé.
  • Hosszútávú végső cél, hogy a ház adottságai tegyék lehetővé akár az életvitel-szerű használatot is. Ezt ugyan a jelenleg rendelkezésre álló anyagi erőforrások nem teszik lehetővé, de a ház állapota azonnali beavatkozást tesz szükségessé, rendszeres használata pedig a bővítést, korszerűsítést kívánna. Ezért szeretnénk több lépcsőben megvalósítható elképzelést kialakítani, melynek során az egyes lépések a jelenleginél használhatóbbá tennék az épületet, ugyanakkor közelebb vinnének a hosszútávú cél eléréséhez is.
Mindezek között elsődleges a ház működőképességének fenntartása, pusztulásának megállítása

Ehhez keresünk szakembert, aki vállalkozik arra, hogy
  • a helyszínen felméri a ház műszaki állapotát és környezetét, felhívja a figyelmet a halaszthatatlan teendőkre, javaslatot tesz az alkalmazandó technológiákra.
  • Partnerünk, segítőnk lesz abban, hogy ház felújítására, korszerűsítésére, bővítésére vonatkozó elképzeléseinket kialakítsuk
  • Árajánatot ad a közösen kialakított megoldáshoz szükséges tervezői feladatok elvégzésére.

Az elképzelések kialakításánál fontos számunkra, hogy a tervező fantáziát lásson a ház sajátos romantikájában, és az elképzelések kialakítása során megőrizze, kifejezésre juttassa,  továbbfejlessze azt.


Az ingatlanon tervezett munkálatokat néhány tényező nehezíti.
Az erdős külterület autóval nehezen megközelíthető. Személyautóval a telek alsó végéig szoktunk felmenni, innen az épület kb 50 m távolságban van.
Jelenleg nincs közművesítve, nincs vezetékes víz sem - és ezen a telek elhelyezkedése miatt nehézkes változtatni.
További nehezítő körülmény lehet a meredek, jelenleg teraszosan kialakított telek.

A házról készült műszaki rajz sajnos nem áll rendelkezésemre, de az alaprajzi elrendezést és méretek nagyságrendjét szemléltető vázlatot, valamint az épületről készült  fotókat  mellékelem.